Suyun Önemi; Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Su, oksijenden sonra insan yaşamında en önemli yere sahip olan maddedir.
Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık olarak %50-70’ini su oluşturmaktadır. Bu oran, yaşa, kiloya, boy uzunluğuna ve kişinin fiziksel etkinliğinin derecesine bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Ortalama olarak, erkeklerde vücut ağırlığının %60’ını, kadınlarda vücut ağırlığının %50’sini ve çocuklarda vücut ağırlığının %65-75’ini su oluşturmaktadır.
Vücut suyunun dağılımı farklı koşullarda değişirken, vücudun normal su miktarı sabit kalır.
Yiyecek ve içileceklerle alınan su; idrar, terleme, dışkı ve solunumla kaybedilen su ile dengelenmektedir.
Hidrasyon, vücuttaki su seviyesinin belirli oranda, yeterli düzeyde bulundurulması olarak tanımlanır. Hidrasyon, yaşam faaliyetleri için gereken su miktarının vücutta mevcut olduğu anlamına gelir. Hidrasyon durumunda, vücutta metabolik faaliyetler sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir.
Vücut suyu depo edememektedir bu yüzden her 24 saatte kaybedilen su miktarı, sağlık ve dengeyi korumak için kaybedilen su yerine konmalıdır.
Dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kullandığınızda ya da kaybettiğinizde ve neticesinde vücutta normal işlevleri yerine getirmek adına yeterli su ve sıvı mevcut olmadığında meydana gelmektedir.
- Kas gücünde kayıplar,
- Performansta kayıplar,
- Kan volümünde azalma,
- Kalp fonksiyonlarında düşme,
- Azalan miktarda oksijen kullanımı,
- Vücut ısısını düzenleyen (termoregülasyon)
mekanizmasında bozukluk,
- Böbreklerde kan akımında azalma,
- Elektrolit kaybında artış,
- Karaciğerde bulunan glikoz depolarının dengesinin bozulması
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir.
Su; Metabolizmayı hızlandırır, besinlerin sindirimine ve enerjiye dönüşümüne yardımcı olur ve dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı önler. Atık ve toksik maddelerin vücut dışına atılmasına yardımcı olur. Kanın hacmini ve basıncını dengeler, akışkanlığını sağlar. Oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşır ve hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlar.
Su içtikçe cildinizin, saçlarınızın daha canlı ve genç olacağını, metabolizmanızın daha dengeli çalışacağını, iç organlarınızın görevlerini layıkıyla yapacağını, daha dinç ve daha dikkatli olacağınızı kendinize sık sık tekrarlamanız.
SIVI AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER:
- KABAK
- ANANAS
- KARPUZ
- SALATALIK
- DOMATES
- MARUL olarak sıralanabilir.
Günde 8-10 bardak sıvı tüketimi sporcu olmayan kişiler için yeterli olmasına karşın sporcular için bu miktar yetersizdir. Pratik olarak, her 1000 kkal için 1 litre sıvı tüketmek en doğru kuraldır. Örneğin günde 4000-5000 kkal harcanıyorsa 4-5 litre sıvı tüketimine gereksinim duyulmaktadır.
Aktif olmayan, 1500 k. kalori/gün harcayan kişiler ise 1,5 litre sıvıya gereksinim duymaktadır.
Yeterli sıvı alımı, egzersiz sırasında normal ısı düzenleyici fonksiyonların sürdürülmesi için gereklidir.
Egzersiz sırasında sıvı kaybının oluşturacağı etkinin en aza indirilebilmesi için egzersiz öncesinde, sonrasında sıvı alımını iyi programlamak gerekir.
Amaç:
- Egzersize hidrate başlatmak
- Egzersiz esnasında oluşabilecek dehidrasyonu engellemek
- Bir sonraki antrenman öncesinde rehidrasyonu sağlamaktır
su içme alışkanlığı kazanabilmek ve yeterli , dengtelei miktarda su tüketebilmek adına; uyandıktan hemen sonra 2 bardak su içerek güne başlayın. Yemeklerden önce ve sonra 1 er bardak su tüketin. Yatmadan önce mutlaka 3 bardak su tüketin . kendinize su teketebileceğiniz saatler ve miktar için hedef belirleyin.
Yazımızı sonuna kadar okumuşsanız şimdi 1 bardak su içmekle işe başlayabiliriz ☺
Eda Kırmızı
Diyetisyen – Elite Hospital
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/