Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Cerrahi Nedir?
Laparoskopik cerrahi halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen bir video kamera ve ince uzun aletlerle uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat, kameranın bir televizyon monitörüne aktardığı görüntüye bakarak yapılır. Yani kamera cerrahın gözüdür. Karın ameliyatlarında hastanın karın boşluğu karbondioksitle şişirilir. Sonra 0,5-1cm lik insizyonlar yapılarak port (trokar) denen (genellikle 5-10 mm çaplı) tüpler karın boşluğuna itilir. Bu portlardan özel aletler ile girilip ameliyat gerçekleştirilir.
Nasıl Yapılır?
Hasta genel anestezi ile uyutulduktan sonra hastaya yapılacak ameliyatın tipine göre pozisyon verilir. Ardından sterilizasyon kurallarına uyularak cerrahi kesinin yapılacağı bölge açıkta kalacak şekilde hasta örtülür ve kullanılacak aletler ile bağlantılar kurulur. Operasyon cerrahın yaklaşık 1 cm lik cilt kesisi ile başlar. Karın duvarı katmanlarını geçilerek karın boşluğuna girilir ve trokar tüpü yerleştirilir. Cerrahın müdahele edeceği bölgeyi monitörden rahatlıkla görebilmesi için trokar tüpünden karbondioksit gazı verilerek karın içi şişirilir. Trokar tüpü içinden ucunda kamera olan laparoskop ile girilerek karın içi monitörden gözlenebilir. Ardından müdahele edilecek bölgeye göre 2 ya da 3 (gereklilik halinde artırılabilir) kesi ile 5-10 mm çapında trokarlar kamera yardımı ile girilir. Bu trokar tüplerinden cerrahi sırasında kullanılacak özel el aletleri sokularak müdahale gerçekleştirilir. Cerrahi girişimin tamamlanmasının ardından trokarlar çekilir ve karın içerisindeki karbondioksit gazı boşaltılır. Karbondioksit gazının az bir kısmi karın içerisinde kalır ancak vücut tarafından kolaylıkla emilerek hastalara bir sorun yaratmaz. Kesi bölgeleri kapatılarak operasyon tamamlanır.
Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik cerrahinin kullanılmaya başlanması ile birlikte açık cerrahiye kıyasla çok ciddi avantajları olduğu ortaya çıkmıştır. Bunların en önemlileri:
- Ameliyat sonrası daha az ağrı ve travma
- Daha hızlı iyileşme
- Daha az hastaneda kalış
- Normal yaşantıya daha hızlı dönüş
- Daha az yara ve yara izi (Daha iyi kozmetik sonuçlar)
- Daha az karın içi yapışıklık
- Daha az yara yeri fıtığı (ameliyat fıtığı)
- Kanama ve enfeksiyon gibi ameliyat komplikasyonlarının açık cerrahiye göre daha az olmasıdır.
Hangi tip ameliyatlar laparoskopik olarak yapılabilir?
Laparoskopik cerrahi birçok hastalığının tanı ve tedavisinde uygulanabilir. Geleneksel olarak laparoskopik yöntemle en sık yapılan ameliyatlar safra kesesi, apandisit, kist cerrahisi ve tüp ligasyonu ameliyatlarıdır. Zaman içerisinde bu cerrahiler dışındaki daha komplike cerrahilerde de laparoskopik yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde gelişen teknoloji ve cerrahi yöntemler sayesinde karın içi ameliyatların hemen hepsi laparoskopik olarak yapılabilmektedir.
- Safra taşı
- Apandisit
- Karın ve kasık bölgesindeki fıtıkların tedavisi
- Obezite cerrahisi
- Mide ülserinin acil ve elektif cerrahileri
- Bağırsakların kesilmesini gerektiren hastalıkların tedavisi
- Mide, incebağırsak ve kalınbağırsak ilişkili kanser ameliyatları
- Cerrahi gerektiren böbrek üstü bezi ve dalak hastalıkları
- Böbrek, mesane ve prostat ameliyatları
- Yumurtalık, fallop tüpleri ve uterus cerrahileri
- Diğer yöntemlerle tanı konulamayan karın bölgesi patolojilerinin tanısı
Laparoskopik cerrahi sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Laparoskopik cerrahi sonrası ameliyathaneden çıkarılıp servise getirilen hastalarda anestezi etkisi bir süre daha devam eder ve sonrasında hasta tamamen kendine gelir. İlk birkaç saat içerisinde anesteziye bağlı mide bulantısı ve kesi bölgelerinde hafif ağrı şikayetleri olabilir. Genellikle 3-4 saat içerisinde hastalar ayağa kalkabilir ve sulu gıdalar tüketmeye başlayabilir. Katı gıda tüketimi çoğunlukla ilk 24 saat içerisinde rahatlıkla tolere edilebilir. Operasyon sırasında karın bölgesine verilen karbondioksit gazının küçük bir kısmı karın içerisinde kaldığı için hafif şişkinlik ve omuz ağrısı hissedilebilir ancak bunlar 24 saat içinde tamamen ortadan kaybolur. Hasta ne kadar çok yürür ve hareket ederse bu şikayetler o kadar az olur. Çoğu hasta laparoskopik cerrahi sonrası ertesi gün veya birkaç gün içerisinde taburcu edilir. 48-72 saat içerisinde yara yerlerindeki hafif ağrılar da ortadan kaybolur ve hastalar ağrı kesiciye ihtiyaç duymazlar. 7-10 gün sonra hastalar kontrol ve cilt dikişlerinin alınması için kontrole çağrılarak taburcu edilir.
Son Söz
Bu bilgilerin tümü kişisel görüşler olmayıp, güncel bilimsel verilere dayanılarak hazırlanan yayınlardan ve kitaplardan edinilmiştir. Bu makale, tıbbi bilgi ve verilerin, her kesimden hastamızın anlayacağı basit bir şekle indirgenerek, sadece ön bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Dolayısıyla, hekiminizin görüşünü almaksızın, bu bilgiler eşliğinde tek başınıza karar vermeniz uygun değildir. Durumunuz hakkında net bilgi edinmek, kafanızdaki soru işaretlerini gidermek ve gerekiyorsa tedavinizin nasıl olacağını belirlemek için ilgili hekim ile görüşmeniz gerekmektedir.
Op. Dr. Cemal Seyhun
Genel Cerrahi Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/