What is Myoma (Myoma) and How Is It Treated?

By definition, myoma is a benign tumor formed by the differentiation of a single cell in the muscle layer of the uterus. In medical terminology, myoma, leiomyoma and fibroid are used synonymously. Myomas are one of the leading causes of hysterectomy (uterus removal) surgeries.
İyi huylu bu kitlelerin oluşumda bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Bunların arasında en önemlisi yaştır. Yaşla birlikte myomların görülme olasılığı artmaktadır; şöyle ki beyaz ırkta görülme olasılığı 35 yaşında %40 iken, 50 yaşında %70’e yükselmektedir. Myomu olduğu bilinen bir kadının birinci derece akrabalarında myom görülme olasılığı 2.5 kat daha fazla olması myom uluşumunda ailesel faktörlerin etkin olduğunu göstermektedir. Erken menarş ( 10 yaşından önce adet olma) ve vücut kitle indeksinin artması da riski artırmaktadır. Yapılan bir çalışmada her 10 kg vucüt ağırlığındaki artış myom olasılığını %21 arttırmaktadır. Beslenmeyle ilgili net veriler olmamakla birlikte sebze ağırıklı beslenme şekli , et ağırlıklı beslenme şekline göre myom oluşumunu azalttığı bildirilmiştir; ayrıca D vitamini eksikliğinin de bu kitlelerin oluşumuında rolü olabileceği düşünülmektedir. Doğum kontrol haplarının myom gelişimi üzerine etkisi saptanmamıştır. Sigara kullanımının ve doğum sayısının artması ise myom insidansını azalttığı görülmüştür.
Myomların oluşumu ve seyri her kadına özgüdür; bazılarında hızlı, bazıların da ise yavaş büyür; dolayısyla kişiler arasında myomların seyri farklılık göstermektedir. Çoğunluğu küçük ve semptomsuz olmakla birlikte bazı kişilerde ciddi problemlere yol açmaktadırlar. Myomaların neden oldukları semptomlar myomun boyutuna, yerleşim yerine ve sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bulguları üç kategoride ele allınır, bunlar; uzamış ve şiddetli adet kanamaları, kitle etkisine bağlı pelvik (kasık bölgesi ) ağrı ve basınç (baskı) hissi ve infertilitedir (kısırlık). Bunlar içerisinde hastaların yaklaşık %26-29 oranında en sık rastlanan semptom anormal uterin kanama ve adet ağrılarıdır. Genellikle şiddetli ve uzamış menstruasyon şeklindedir. Rahim kanseri, endometrial (rahim iç zarı) polip, endometriyal hiperplazi gibi nedenler ile de benzer şikayetler meydana gelebilir . Myomlar mesane üzerine bası yaparak sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk ve nadiren idrar akışındaki yetersizlik gibi üriner yakınmaların görülmesine sebep olabilirler. Rektuma ( kalın bağırsağın son kısmına verilen isim) bası ise tenezm (sürekli ıkınma hissinin olması ancak buna karşın dışkılamanın olmaması) ve konstipasyon (kabızlık) gibi sorunları meydana getirebilmektedir. Rahim ağzına (serviks) yerleşen myomlar infertilite , ilişki sırasında kanama, ilişki sırasında ağrı ( disparoni) gibi sonuçlara yol açabilmektedirler. Pelviste yer alan büyük myomlar ise damarların basısına bağlı pelvik konjesyon ile bacaklarda ödem, şişlik ve variköz oluşumlara neden olmaktadır. Myomlar nadir de olsa myomun dejenerasyonuna veya saplı myomların torsiyonuna (kendi etrafında dönmesine bağlı kan akımın bozulması) bağlı olarak akut ağrıya sebep olmaktadır. Bunun ayrımını yapmak başka hastalıklarla karışma ihtimali nedeniyle son derece önemlidir. Rahmin içinde veya duvar yapısında bulunup rahim boşluğunun şeklini bozan myomlar kısırlığa ve ayrıca tekrarlayan düşüklere sebebiyet vermektedir. Myomların yerine şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak kötü gebelik sonuçlarına sebebiyet verebilmektedir. Bunlar; plasental ayrılma (dekolman), fetal gelişim gerliği, erken doğum. Nadiren de olsa bu tümörler polisitemi, hiperkalsemi ve hiperprolaktinemi gibi endokrinolojik bozukluklara sebebiyet vermektedir.
The diagnosis of myomas is made clinically with the help of pelvic examination and pelvic ultrasonography. Detection of a large, irregularly shaped uterus on pelvic examination also; Myoma is diagnosed with the help of pelvic ultrasound along with the presence of symptoms. Among the imaging methods, ultrasound, MRI and hysteroscopy are the most commonly used modalities in diagnosis.
Although it is accepted that myomas do not turn into uterine sarcoma (a type of malignant tumor originating from the uterine muscle and connective tissue), they have different variants. Their distinction is possible with detailed pathological examination. It is not easy to distinguish between sarcoma and myoma before surgery. However, as a result of clinical suspicion and ultrasonographic evaluation, contrast-enhanced MRI and some biochemical markers can be used for diagnosis.
Son yıllarda gebelik yaşının gittikçe artmasıyla, gebe kadınlarda myomlara rastlanma ihtimali de artmıştır. Beyaz kadınlarda İlk üç ay içinde yapılan gebe ultrasonlarında myom prevalansı %8’i olarak bildirilmiştir. Gebelikte myomların boyutları çoğunlukla değişmez. Büyüme %30 oranında görülür ve bu çoğunlukla ilk üç ay içinde olmaktadır. Gebelik üzerine ender olarak olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Gebelikte myom dejenerasyonuna bağlı akut ağrı atakları olabilmektedir. Bunun sonucu olarak gebelerde karın ağrısı ve lokalize gerginlik ortaya çıkmakta ve bunlara ek olarak bulantı, kusma, hafif derecede ateş yüksekliği saptanabilir. Yatak istirahati, ağrı kesici ve destek tedavi ile genellikle şikayetler birkaç gün içinde gerilemektedir.
Treatment should be decided according to many parameters such as the patient's age, symptoms, fertility expectation, number, location and size of myomas, as well as the patient's wishes. Asymptomatic, small-sized myomas can be monitored regularly at 6-12 month intervals. In this case, the patient should be informed about the symptoms he may encounter in the future and a record should be kept about the size and location of the myoma. If the patient is close to menopause and has mild to moderate myoma-related complaints, the patient may prefer follow-up without treatment. In such patients, with menopause, bleeding complaints will decrease due to the decrease in hormones, and the size of myomas will also decrease. There are many non-surgical treatment methods used in the treatment of myoma. The aim of medical treatment is to relieve symptoms, reduce the size of myoma to facilitate surgery, and control pain. None of the medical treatments cause the myoma to disappear, and when you stop taking the medication, the myomas regain their previous size. Levonorgestrel IUD may be preferred in myomas that complain of abnormal uterine bleeding but do not disrupt the uterine cavity. Surgical treatment options include abdominal (open) myomectomy, laparoscopic (closed) myomectomy, hysteroscopic myomectomy and laparoscopic or abdominal hysterectomy. Myomketomy should be considered as a safe alternative option for women who request preservation of their uterus.
Myomectomy during cesarean section can be performed by experienced physicians; however, since the blood supply of the uterus increases significantly during pregnancy, it is necessary to know that bleeding from the myoma area carries risks that can lead to removal of the uterus.
Laparoscopic myomectomy has advantages such as less blood loss, earlier return to normal life, and less postoperative pain compared to open myomectomy. However, the conditions for successful laparoscopic myomectomy are correct case selection and the presence of an experienced surgical team.
Submucous myomas that cause abnormal uterine bleeding and infertility can be treated hysteroscopically.
In cases where surgery is not suitable, endometrial ablation or uterine artery embolization are also among the treatment options.
Myomektomi sonrası takiplerde yeni myomlar oluşabilir; ancak bunların çok azı önem arz etmektedir. Yapılan araştırmalarda daha önce bir adet myom nedeniyle opere olan birisinin %11 ihtimalle ikinci bir operasyona ihtiyaç duyacaktır. Birden fazla myom nedeniyle opere edilen birisinin ise %26 ihtimalle ikinci bir operasyona ihtiyaç duyacaktır.
Although myomas are usually detected in patients presenting with abnormal bleeding, myomas are also common in women without complaints. The presence of myomas can be detected at an early stage through annual gynecological examinations, and the treatment modality can be determined according to the growth course and/or patient characteristics.
Dr. Mustafa Çağlayan
Gynecology and Obstetrics Specialist
Contact Us For Appointment:
Telephone line: 0392 444 3548 (ELIT)
Contact Form: https://www.elitenicosia.com/iletisim/