Batı Nil Virüsü

Tanım:
Batı Nil virüsü (WNV), Batı Nil ateşine neden olan tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Bu, Zika, dang humması ve sarı humma virüslerini de içeren Flavivirus cinsinden Flaviviridae ailesinin bir üyesidir.
Neden:
Virüs sivrisinekler tarafından bulaşır. Birincil konakçılar kuşlardır, dolayısıyla virüs “kuş-sivrisinek-kuş” iletim döngüsü içinde kalır.
İnsanlara çoğunlukla enfekte bir sivrisineğin ısırması ile bulaşır. Özellikle yaz aylarında ve sonbahara kadar devam ediyor.
Belirtiler:
Çoğu insanda (10 kişiden 8’inde) herhangi bir semptom gelişmez.
Yaklaşık 5 kişiden 1’inde baş ağrısı, karın ağrısı, vücut ağrıları, eklem ağrıları, kusma, ishal veya döküntü gibi diğer semptomların yanı sıra ateş de gelişir. Ateşli hastalığı olan kişilerin çoğu 3-6 günde tamamen iyileşir ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca sürebilir.
Yaklaşık 150 kişiden 1’inde menenjit (beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihabı) gibi merkezi sinir sistemini etkileyen ciddi bir hastalık gelişir. veya ensefalit (beynin iltihabı).
Şiddetli hastalık belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği, yönelim bozukluğu, koma, titreme, kasılmalar, kas zayıflığı, uyuşukluk ve felç yer alır ve bunlar daha çok 60 yaş üstü kişilerde, diyabet, hipertansiyon, zayıf bağışıklık sistemi, kanser gibi kronik hastalıkları olan kişilerde görülebilir.
Teşhis:
Teşhis çoğunlukla doktorun, BNV ile enfekte hastaların çoğunda deri döküntüsü gelişeceğini göz önünde bulundurarak hastanın belirti ve semptomlarını incelemesi ile konur!
Batı Nil virüsü taşıyabilen sivrisineklere olası maruz kalma geçmişi.
Virüse karşı Ig-M antikorlarını kontrol etmek için kan’da (CBC ve CRP) veya omurilik sıvısı üzerinde laboratuvar testleri.
Menenjit ve ensefalit vakalarında Beyin BT ve Beyin MR’ına ihtiyaç duyulabilir.
NOT: Batı Nil virüsü enfeksiyonunun belirtileri diğer viral enfeksiyonların belirtilerine benzer. Hastanın fizik muayenesinde spesifik bir bulgu olmayabilir!
Tedavi:
Batı Nil virüsü enfeksiyonuna karşı herhangi bir aşı veya spesifik ilaç mevcut değildir. Antibiyotiklerin virüsleri tedavi etmediğini unutmayın!!!
Yatak istirahati, sıvılar ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar (İbuprofen ve parasetamol C vitamini ve D vitamini) bazı semptomları hafifletebilir.
Ağır vakalarda, komplikasyon gelişme riskini azaltmak amacıyla intravenöz sıvılar, ağrı kesiciler ve hemşirelik bakımı gibi destekleyici tedavi almak üzere hastaların hastaneye yatırılması gerekebilir.
Bağışıklık ve prognoz:
Hafif Batı Nil virüsü enfeksiyonu olan kişiler tedaviden sonra iyileşir.
Batı Nil virüsü ile enfekte olan çoğu insanın, hastalığa tekrar yakalanmaya karşı ömür boyu bağışıklığa sahip olduğuna inanılıyor.
Önleme:
Bunu önlemenin en iyi yolu sivrisinek ısırıklarından kaçınmaktır.
DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) içeren sivrisinek kovucu ürünlerin kullanılması.
Uzun kollu ve pantolon giymek.
Havuzlardaki durgun suların boşaltılması (sivrisinekler durgun sularda ürer).
Sivrisineklere yönelik topluluk ilaçlaması da sivrisinek üremesini azaltabilir.
Dr. Ali Al Sahli
Elite Hospital Acil Servis
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/