Anormal Uterin Kanamaları

Anormal uterin kanamalar, adet kanamaları dışında beklenmeyen aralıklarla karşılaşılan kanamalardır. Bu tür kanamalar normal adet kanamasından bağımsız bir şekilde gözlemlenir ve süre olarak sebebine göre kısa veya uzun süreli olabilir. Anormal kanamanın ne olduğunu daha iyi anlamak için önce isterseniz normal kanamanın ne olduğundan bahsedelim:
Normal Menstruasyon:
Normal menstrüasyon, yani, normal adet döngüsü, 21 ile 35 gün aralıklarla en az 2 ile en çok 8 gün süren ve ekseriyetle ped tüketimi olarak günde 2 ile 4 ped arası kullanım gerektiren bir döngüdür. Genellikle düzenli adet dendiği zaman 28 günde bir gelen adet kanaması düşünülür fakat çeşitli sebeplerden ötürü 21-35 gün gibi daha kısa ve daha uzun aralıklarda da gözlemlenebilir.
Anormal uterin kanamasının görülmesi aşağıdaki şekilde olabilmektedir:
– İki adet arası lekelenme veya kanama gözlemlenmesi
– Cinsel ilişki sonrası kanama sorunu yaşanması
– Normalin adet düzeninden daha uzun bir kanama gözlemlenmesi
– Normal adet kanamasından daha fazla miktarda kanama görülmesi
– Menopoz sonrası kanama görülmesi
Anormal Uterin Kanamalarının Nedenleri:
1) Enfeksiyonlar: Pelvik enfeksiyonlar bazen iltihapla birlikte kanlı akıntı şeklinde kendilerini gösterebilmektedir.
2) İyi huylu pelvik lezyonlar: Vajinal travmaya bağlı lezyonlar, rahim ağzında veya endometriyumda görülen polipler, servikal erozyonlar, miyomlar, adenomyozis gibi durumlar anormal kanamalara sebebiyet verebilen problemlerdir.
3) Sistemik hastalıklar: Örneğin kanama bozuklukları, endokrinolojik bozukluklar ve karaciğerle alakalı sorunlar normal dışı kanamalara sebep verebilmektedir.
4) Kadın Genital Sistem Kanserleri: Özellikle menopoza girmek üzere veya girmiş olan kadınlarda görülen anormal kanamalarda ilk olarak ekarte edilmesi gereken unsur kanserdir.
5) Kilo değişiklikleri: Aşırı şekilde kilo almak veya vermek de anormal kanamalara sebep olabilmektedir.
Farklı sebeplerden dolayı anormal kanamalar gözlenebilmektedir. Bu yüzden bu tür kanamaların belirtilerini tek bir şekilde tarif etmek kolay değildir. Kanama şiddetli veya hafif olabilir. Kısa veya uzun sürebilir. Genel olarak belli başlı özelliklerden bahsedecek olursak, aşağıdaki unsurlara rastlamak mümkün olabilir:
– İki adet arasında beklenmeyen bir kanama
– Normal adet düzeninden çok daha kısa veya çok daha uzun adet dögülerinin görülmesi
– Normalden daha şiddetli bir kanama gözlemlenmesi ve kanama ile birlikte pıhtı gibi parçacıkların görülmesi.
– Şayet hormonal değişikliklerden ötürü anormal kanamalar gözlemlenmekte ise, buna paralel olarak vajina kuruluğu, kıllanma ve menopoz tarzı belirtiler görülebilmektedir.
Eğer normalin çok üzerinde şiddetli bir kanama gerçekleşiyorsa, kadınlarda anemi (kansızlık) gibi sorunlar da gelişebilmektedir. Bu yüzden hekiminizden görüş almak ve doğru tanının zamanlı bir şekilde konabilmesi oldukça önemlidir.
Anormal Uterin Kanama İçin Yapılabilecek Testler:
İlk etapta pelvik muayene ve PAP testi yapılması düşünülmelidir (kanamasız dönemde). Bunun yanı sıra:
– Ultrasound tetkiki
– Tam kan sayımı
– Koagülasyon durumu
– Karaciğer fonksiyonları
– Hormon değerleri
– Gebelik testi
– Tiroid fonksiyonları ilk etapta yol gösterici olacaktır.
Erken teşhisin sağlanması için anormal kanama şikâyeti olmasını beklemeksizin her kadının yılda 1 kez Kadın doğum uzmanına muayene olması ve mutlaka rahim ağzı kanseri tarama testi olan Smear testinin yapılması tavsiye olunur.
Sağlıcakla kalın.
Op. Dr. Zeynep Taşargöl
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Tüp Bebek Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/